Zamena za mleko u ishrani – rešenje za decu netolerantnu na laktozu

Šta je intolerancija na laktozu

Osobe koje nisu sposobne da vare šećer laktozu, nazivaju se netolerantne na njega. On se nalazi u mleku, kao i u mlečnim proizvodima. Organizam obično sadrži enzim koji može laktozu da razbije na jednostavnije šećere i tako omogući absorpciju u krv i korišćenje energije koju ta namirnica da. Međutim, kada ovaj enzim odsustvuje, nije moguće uopšte razložiti laktozu i hranljivi sastojci se ne mogu upiti. Kada ne može da se vari, ovaj šećer dovodi do nadutosti, dijareje, gasova kao i do jakih grčeva.

Treba napraviti razliku između alergije na mleko i intolerancije na laktozu. Alergija predstavlja oslabljenost imunog sistema, a ne problem sa varenjem kao kod intolerancije. Simptomi mogu biti isti, pa se ove dve pojave lako pomešaju. Efekat je različit u odnosu na količinu laktoze koja je uneta, što je veća to su simptomi intenzivniji. Ako želite da proverite da li je vaše dete intolerantno na laktozu, možete to učiniti tako što ćete kada se pojave simptomi poput mučnine, povraćanja, dijareje, grčeva i nadutosti, izbaciti mleko i mlečne proizvode iz njegove ishrane na par nedelja. Kada se stanje malo stabilizuje, počnite postepeno da uvodite nazad ove namirnice i ukoliko se simptomi vrate, verovatno je netolerantno na laktozu. Međutim, možete biti sigurni jedino kada odete kod lekara i uradite testove koji će potvrditi da li je ovo u pitanju.

Vrlo je retka pojava intolerancije na laktozu kod malih beba. Ukoliko dete ima ovaj problem, on se najčešće javlja tek oko treće godine. Mada, dešava se da prerano rođene bebe razviju netoleranciju i pre. Često prevaziđu ovo stanje i kasnije budu sposobne da vare laktozu. Postoje mlečne formule odnosno mleka u prahu, koja ne sadrže laktozu i mogu služiti u ishrani bebe. Uz konsultaciju sa pedijatrom, možete odabrati odgovarajući način hranjenja koji je bezbedan po dete. Majke koje nisu tolerantne na laktozu mogu da doje bebe, s’ obzirom na to da ne mogu da im prenesu ovu osobinu.

Postoje različite vrste intolerancije na laktozu, u zavisnosti od toga koliko je osoba u stanju da vari ovaj šećer, odnosno koliko enzima u sebi proizvodi. Dešava se da dete ne može da svari mleko, ali sir i jogurt mu odgovaraju. U skladu sa tim, potrebno je odrediti ishranu koja će pratiti potrebe deteta, a s’ druge strane izbegavati namirnice koje mu izazivaju otežano varenje.

Koje sve namirnice mogu da zamene mleko

Uvek možete uzeti mleko koje ne sadrži laktozu, to je sigurno. Međutim, postoje namirnice koje vam mogu biti sjajna zamena za mleko, pune vitamina koji su neophodni. One su takođe sjajan izbor ako je dete alergično na mleko.

Kokosovo mleko sadrži vitamine B i D, nema glutena kao ni holesterola. Zdravo je i ukusno za decu jer sadrži karakterističan miris i ukus kokosa i kremasto je. Sadrži vrlo malo ugljenih hidrata i može se koristiti umesto mleka u kolačima, tortama, napitcima i smutijima. Međutim, ako želite da nadoknadite kalcijum ili proteine, ovo mleko nije dobar izbor.

Bademovo mleko ima čudan ukus i možda se neće s’ početka dopasti detetu. Ali, vrlo je zdravo i sadrži kalijum, a može se pronaći i sa kalcijumom. Ni ova namirnica ne može nadoknaditi proteine, ali može da posluži u jelima kao zamena za mleko.

Pirinčano mleko je hipoalegenik i sadrži gvožđe, vitamin B, magnezijum, a nalazi se i sa vitaminom D i kalcijumom. Prilično je vodenasto i zbog toga se ne može koristiti tokom pravljenja peciva i slično. Ne sadrži dovoljno proteina i dosta je slatko, ali ne izaziva alergije.

Sardine sadrže mnogo kalcijuma i pogodne su za osobe koje ne konzumiraju mleko. Dostupne su skoro svuda i konzervirane mogu dugo da stoje. Uvedite ovu namirnicu u ishranu deteta što pre, jer bi trebalo da se navikne na ukus koji s početka možda i nije prijatan.

Mleko konoplje nije toliko poznato na našim prostorima, ali je izuzetno zdravo. Pravi se od semena konoplje i može imati čudan ukus jer se razlikuje od onoga na šta ste navikli. Sadrži omega 3 masne kiseline, vitamin D, proteine kao i kalcijum. Odlično zamenjuje mleko u pravljenju peciva.

Sojino mleko je vrlo popularna zamena za kravlje. Sadrži mnogo proteina, vlakana, kalcijuma i vitamina. Neki proizvođači stavljaju zaslađivače koji nisu zdravi, stoga bi bilo dobro potražiti na kutiji da li sadrži neke štetne sastojke. Može zaista imati čudan ukus za osobe koje su navikle na mleko i mlečne proizvode, ali pokušajte da uvedete detetu ovu namirnicu tako što ćete je mešati sa keksom ili bananom. Budite oprezni jer sojino mleko može da izazove i alergije. Najpre proverite da li je dete osetljivo na njega, pa ga onda postepeno uvedite u njegovu ishranu.

Ovseno mleko je takođe dosta dobra zamena, s’obzirom na to da ima dovoljno proteina, kalcijuma, vitamina, kao i gvožđa. Nema jak miris ni ukus i deca ga mogu lako i brzo prihvatiti u ishrani. Dešava se da sadrži tragove soje i uvek pročitajte na kutiji da li može da izazove alergijske reakcije.

Ako je dete u stanju da vari malu dozu laktoze kao u sirevima, birajte tvrde sireve pri kupovini. Oni sadrže mnogo manje ovog šećera i lakše se vare u odnosu na one kremaste ili sitni sir. Ovo naravno važi samo u slučaju da detetu ne smeta mala količina laktoze.

Brokoli, pasulj, grašak, zeleno povrće uopšte… sve to može nadoknaditi vitamine, gvožđe i proteine koji nedostaju telu usled neuzimanja mleka. Uravnotežena ishrana može da doprinese zdravlju organizma i pored problema sa netolerancijom ili alergijom na mleko.

Ako to ranije niste radili, sada je vreme – čitajte šta piše na pakovanjima namirnica, u slučaju da sadrže tragove mleka ili laktoze. Ovako možete da izbegnete neprijatne simptome koji uslede kod deteta nakon uzimanja ove hrane. Mala deca su osetljiva kada su ovakve stvari u pitanju, čak i da je intolerancija privremena (što može biti slučaj nakon upotrebe nekih lekova), može izazvati odbojnost prema nekoj hrani. Ako uzmete hleb koji je pravljen sa mlekom i izazovete nadutost, mučninu i dijareju kod deteta, može ove doživljaje da poveže sa hlebom i da počne da ga izbegava. Stoga obratite pažnju, život sa intolerancijom na laktozu je moguć i ne mora biti težak ako napravite prave korake.