Zdravlje reproduktivnog sistema kod žene

Ukoliko žena brine za svoj reproduktivni sistem, ona doprinosi zdravlju čitavog tela. Održavajući zdravlje reproduktivnih organa, ona ne samo da omogućava stvaranje zdravog potomstva, već i deluje na balans hormona u organizmu koji ima uticaj na mnogo drugih funkcija. Od velike je važnosti da se svaka žena dovoljno informiše o ovom pojmu i da bude u toku sa promenama u svom organizmu, kako bi sprečila komplikacije na vreme i vodila zdrav život.

Menstrualni ciklus

Žena tokom puberteta doživljava promene, naročito na hormonskom nivou i to je period kada po prvi put dobija menstruaciju. Menstrualni ciklus predstavlja period od 28-36 dana, tokom kog jajnici izbacuju jajnu ćeliju, a materica se sprema za trudnoću i ukoliko do oplodnje ne dođe, odbacuje jajnu ćeliju zajedno sa ljuspicama endometrijuma. Naime, sve počinje prvog dana krvarenja, koji se označava kao početak menstrualnog ciklusa. Od prvog dana počinje sazrevanje nove jajne ćelije koja će se možda oploditi. U telu žene dolazi do dejstva određenih hormona koji podstiču ovo sazrevanje kao i zadebljavanje endometrijuma – unutrašnjosti materice. Kada jajna ćelija sazri, ona se oslobađa i to se naziva ovulacija. Ona tada može biti oplođena na svom putu kroz jajovode i ovo predstavlja najplodniji dan tokom ciklusa. Međutim, računa se da su plodni dani onih par dana pre, kao i posle ovulacije. Ukoliko ne dođe do oplođenja, endometrijum se ljušti i zajedno sa njim se izbacuje i jajna ćelija, kroz tzv. menstrualno krvarenje ili menstruaciju, koja traje od 3 do 7 dana. Vrlo je važno da žena prati svoj ciklus i tako primeti svako kašnjenje, kao i da odredi kojim danima je moguće da zatrudni. Moguće je da on odsustvuje usled hormonskog disbalansa ili pojave cista, ali je potrebno posetiti ginekologa kako bi se ovo utvrdilo.

Kontracepcija

Kontraceptivne metode sprečavaju oplođenje jajne ćelije, odnosno trudnoću. Neke od njih, poput kondoma, mogu sprečiti i prenošenje polnih bolesti i infekcija. Postoje hormonske pilule za kontracepciju koje se piju svakodnevno 21 dan i potom se pravi pauza od 7 dana, kada nastupa krvarenje. One sprečavaju ovulaciju, protok spermatozoida, kao i implantaciju, odnosno kačenje oplođenje jajne ćelije za matericu. Postoji nekoliko nuspojava i obavezno je da se pre upotrebe ovih pilula posavetujete sa lekarom. Događa se da ih doktor prepiše ukoliko žena ima hormonski poremećaj ili obilne i bolne menstruacije, jer su ove tablete i u tom slučaju vrlo efikasne.

Kao još jedna od kontraceptivnih metoda, postoji i dijafragma. Ona ima oblik polulopte, napravljena je od lateksa, kao i kondom i postavlja se u vaginu neposredno pre odnosa. Potrebno je staviti je duboko, sve do grlića materice, kako bi delovala efikasno. Takođe, neophodno je da se premaže antispermicidnim sredstvom koje će dodatno sprečiti protok spermatozoida do materice. Važno je da žena pre upotrebe ovog sredstva obavi savetovanje sa ginekologom kako bi odlučila o tome da li je ovo najbolja metoda zaštite. Bitno je napomenuti da dijafragma, kao ni bilo koje drugo sredstvo za kontracepciju osim kondoma, ne štiti od polno prenosivih infekcija.

Pored pilula i lokalne kontracepcije, postoji i spirala, koja se stavlja u matericu i koja sprečava implantaciju oplođene jajne ćelije. Napravljena je tako da proizvodi određene hormone koji utiču na oplođenje i deluje izuzetno neprijateljski prema spermatozoidima. U današnje vreme, veliki broj žena se odlučuje za ovu kontraceptivnu metodu jer je dugotrajna i jednostavna u odnosu na ostale. Međutim, spirala se ne preporučuje mladim osobama, kao ni ženama koje još nisu imale trudnoću, a planiraju je u budućnosti. Najbolje je odlučiti se za ovaj proizvod kada shvatite da više ne želite trudnoću i kada se vaš odnos svede na intimu samo sa jednom osobom.

Poremećaji i bolesti ženskog reproduktivnog sistema

Aktivan seksualni život može da dovede do različitih infekcija, ako partneri nisu dovoljno oprezni. Hlamidija je poznata bakterija koja se prenosi seksualnim odnosom, a koja može da bude neprimetna, odnosno da nema naročito vidljive simptome koji bi ukazali na njeno prisustvo. Može biti vrlo opasna po zdravlje reproduktivnog sistema kod žene i od velikog je značaja da koristite kondom tokom odnosa, kako bi se sprečio prenos ove bakterije. Gonoreja predstavlja infekciju koju izaziva istoimena bakterija (Neisseria gonorrhoeae), koja može da izazove velike posledice po oba partnera. Simptomi se razlikuju kod muškaraca i žena, a neki od njih su: neobičan i obilan sekret, bol tokom odnosa ili bol tokom mokrenja. Gonoreja može da zahvati ne samo vaginalni predeo, već i usta, kao i anus, u zavisnosti od toga kojim odnosom je prenešena. Važno je prekontrolisati se ukoliko osetite bilo kakve promene, kako bi se što pre pristupilo lečenju, jer posledice mogu da dovedu i do neplodnosti. Takođe, potrebno je spomenuti i sifilis koji predstavlja bakterijsku infekciju koja može biti opasna po muškarca, a i po ženu jer ima uticaja i na srce i mozak, ako se ne tretira. Prenosi se preko kože i najpre nema nikakve simptome, dok se nakon nekog vremena mogu uočiti crvenilo i iritacija na određenim mestima. Ukoliko se ne leči, može da napravi veliku štetu i to ne samo u okviru reproduktivnog sistema, već i na druge organe. Virus HIV-a je jedan od velikih problema sa kojim se čovečanstvo nosi u današnje vreme, s’ obzirom na to da lečenje i dalje nema potpunu efikasnost kod težih slučajeva. Virus se prenosi tako što osoba dođe u kontakt sa krvlju ili spermom zaraženog. Nije moguće preneti ga preko pljuvačke ili znoja. Ovaj virus izaziva pad imunog sistema, tokom kog često na udaru budu bubrezi, srce i mozak. Sida je bolest koju ovaj virus izazove kada postane aktivan, a sama aktivacija može da kasni nekoliko godina. Danas i dalje ne postoji efikasan način lečenja od ovog virusa, kao ni vakcinacija koja bi sprečila infekciju. Postoje samo lekovi koji mogu da produže život osobi koja je HIV pozitivna, odnosno da odlože period kada virus postane aktivan i izazove sidu.

Policistični jajnici predstavljanju stanje tokom kog se na ovim organima formira nekoliko cista koje sadrže jajne ćelije koje najčešće ne sazrevaju i ne budu puštene. Pojavu ovih cista uslovljavaju hormoni, insulin i androgeni, odnosno muški hormon. Neki od simptoma su izostanak menstruacije, odsustvo menstruacije i do nekoliko godina, maljavost, akne, izrazito opadanje kose, promene raspoloženja itd. Često tretiranje ovog stanja ne dovodi do komplikacija, svede se na uzimanje hormonskih pilula i na regulisanje ishrane, mada je moguće da dođe do potrebe za složenijom intervencijom. Neophodno je održavati svoju telesnu težinu u normali, baviti se fizičkom aktivnošću i hraniti se zdravo kako bi se smanjile šanse za nastanak cista.

Bakterijska vaginoza predstavlja disbalans u količini bakterija koje su inače prisutne u vagini. Moguće je da se pojavi kod osoba koje često menjaju partnere ili kod onih koje ne koriste kondom. Menja se pH vrednost u vagini i to može da dovede do bakterijske vaginoze. Simptomi su beli ili sivi, vodenasti sekret iz vagine koji je pojačan i neprijatnog je mirisa. Neophodno je da se žena obrati ginekologu za pomoć, kako bi joj prepisao odgovarajuću terapiju.

Gljivične infekcije su veoma česta pojava kod žena, smatra se da 75 odsto žena doživi ovu infekciju barem jednom tokom života. Simptomi su pojačan sekret koji je siraste strukture, neprijatan miris, svrab, iritacija, crvenilo, peckanje tokom odnosa… Gljivična infekcija nastaje kada se uveća broj gljivice Candida koja je i inače prisutna u vagini, ali u malom broju. Stručnjaci napominju da ovo nije seksualno prenosiva bolest, ali da može izazvati neprijatnost tokom odnosa i da partner može dobiti iritaciju nakon istog. Leči se vaginoletama, kremama ili tabletama i potrebno je posavetovati se sa ginekologom kako bi terapija bila odgovarajuća.

Prevencija i održavanje zdravlja reproduktivnog sistema kod žene

Na prvom mestu je svakako zaštita tokom odnosa. Neke od najopasnijih bolesti po reproduktivan sistem prenose se seksualnim putem i neophodno je koristiti kondom, kao jedini kontraceptivni metod koji sprečava prenos infekcija. Ne preporučuje se često menjanje partnera koje povećava šanse da dođe do infekcije. Žena bi trebalo da ide na redovne kontrole kod ginekologa kako bi na vreme otkrila bolest i lečila se adekvatnom terapijom.

Higijena igra veliku ulogu kada je u pitanju zdravlje reproduktivnog sistema. Upotreba sapuna ili gelova koji sadrže parfeme nije preporučljiva, umesto toga bi trebalo koristiti proizvode namenjene za intimnu negu, sa odgovarajućom pH vrednošću i bez mirisa. Uriniranje nakon odnosa može da spreči određene infekcije i stručnjaci preporučuju ovo kao preventivnu meru. Tange, kao i svileni i sintetički donji veš, nisu dobar izbor jer mogu da dovedu do iritacija, čak i do prenosa određenih bakterija i gljivica iz anusa do vagine. Potrebno je koristiti pamučni donji veš, koji ne steže i koji je prijatan. Kada je u pitanju menstrualni ciklus, neophodno je koristiti higijenske uloške ili tampone koji će upiti krv. Preporučuje se da ova sredstva ne budu parfemisana i da se ne drže dugo, odnosno da se često u toku dana menjaju kako bi se izbegle infekcije i šokovi. Nakon velike nužde, lekari savetuju ženama da se brišu u smeru od vagine ka anusu, kako bi izbegle prenošenje bakterija i gljivica u vaginu.

Žena bi trebalo da se bavi fizičkom aktivnošću i da se hrani zdravo kako bi bila u što boljem zdravstvenom stanju i tako doprinela održanju zdravlja zdravstvenog sistema. Ljudski organizam funkcioniše kao celina i ukoliko je jedan sistem ugrožen, postoji velika mogućnost da će se problem raširiti. Stoga, potrebno je da se vodi računa o unosu vitamina, minerala, kao i o kondiciji, kako bi telo bilo u što boljoj formi i kako bi hormoni bili izbalansirani.

Definisane su samo određene teme, kao i nekoliko infekcija i bolesti koje mogu da zahvate reproduktivni sistem žene. Ukoliko imate bilo kakvih problema, obratite se ginekologu i ni u kom slučaju nemojte da samostalno dejstvujete, dijagnostikujete ili određujete terapiju.